Over Cryotherapie?

Cryotherapie is oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Hier is het in 1978 ontwikkeld door dr. Yamaguchi voor het bestrijden van pijn tegen reumatische klachten. Na vele onderzoeken bleek Whole Body Cryotherapie veel meer gunstige effecten te hebben op het lichaam. Sindsdien is de werking van cryotherapie steeds verder geprofessionaliseerd en is het een behandeling die al langere tijd als positief wordt ervaren. In de sport- en modellenwereld is cryotherapie al lange tijd geaccepteerd en steeds meer personen maken hier gebruik van. Wist je namelijk dat sporters zoals Max Verstappen en Christiano Ronaldo vaak na een wedstrijd gebruiken maken van hun eigen cabine? Cryotherapie beïnvloedt namelijk drie verschillende niveaus van het lichaam, hierdoor is het effect op het lichaam maximaal. Ben je nou benieuwd welke effecten cryotherapie heeft op het lichaam, lees dan snel hieronder verder. 

Wat zijn de invloeden op het lichaam?

Door 3 minuten lang de comfortabele kou van Whole Body Cryotherapie te ervaren, vinden er in het lichaam veel veranderingen plaats. Als eerste punt slaan vanwege de kou je receptoren aan, deze geven een signaal af aan de hersenen dat is sprake is van een bedreigende situatie. Hierop reageren de hersenen door het bloed in het lichaam alleen naar de vitale organen te sturen en deze te beschermen. Hierdoor gaat het bloed sneller stromen, wordt tijdelijk je bloeddruk verhoogt en stijgt de temperatuur van het bloed om je effectief te bestrijden tegen virussen. De hersenen geven verder een signaal af waardoor er meer hormonen en zuurstof wordt afgegeven in de bloedbaan. Wanneer de 3 minuten voorbij zijn, zal het lichaam beseffen dat alles weer normaal is. Het bloed zal met hoge snelheid terug stromen naar de minder vitale delen van het lichaam. Verstopte bloedvaten kunnen na verloop van meerdere behandelingen weer opengaan, afvalstoffen worden vanwege de verhoogde bloedsomloop sneller afgevoerd en de productie van collageen is gestegen wat zorgt voor een mooiere huid. Tot slot zullen er om het lichaam weer op temperatuur te brengen meer calorieën worden verbrand, krijg je een energieboost en zal je immuun systeem je beter gaan beschermen tegen virussen.  

 

Cryotherapie beïnvloedt het lichaam op de volgende drie niveaus:

  • Biochemisch (bloedvaten)
  • Energie (energiebanen)
  • Informatie (zenuwstelsel)

Uitleg van de verschillende niveaus

 

Biochemisch 

Door de temperaturen die worden bereikt met cryotherapie van daalt de temperatuur van het huidoppervlak snel tot ongeveer -2 graden C. Vanwege deze snelle temperatuurdaling sturen de zenuwen in de huid een signaal naar de hersenen dat het lichaam in gevaar is. Als natuurlijke reactie geven de hersenen een signaal af waardoor het bloed in het lichaam naar de belangrijkste organen zal worden gestuurd. Het bloed in het lichaam wordt nu gebruikt om de vitale delen van het lichaam te beschermen. Het effect hiervan is dat de bloedsnelheid en bloedtemperatuur in het lichaam stijgt. Vanaf dit moment zullen er meer hormonen, enzymen en zuurstof aan het bloed worden toegevoegd. Hierbij geld de regel van hoe meer behandelingen, hoe groter het effect. Belangrijke organen krijgen steeds meer belangrijke voedingsstoffen, en organen met een verminderde functie lopen weer de kans om goed te herstellen. 

Wanneer de 3 minuten voorbij zijn zal het lichaam beseffen dat alles weer normaal is. Verstopte bloedvaten kunnen na verloop van meerdere behandelingen weer opengaan, afvalstoffen worden vanwege de verhoogde bloedsomloop sneller afgevoerd en de productie van collageen is gestegen wat zorgt voor een mooiere huid. De positieve effecten van de behandeling zullen ongeveer 7 uur aanhouden, waarbij je na de behandeling heerlijk zult slapen.

Tot slot zal tijdens de behandeling de huid niet daadwerkelijk worden bevroren. Vanwege het speciale ontwerp van de cryosauna is er nooit direct contact met de stikstof, en kan dit ook niet ingeademd worden. 

Energie

Het lichaam bestaat uit verschillende banen waardoor de energie van het lichaam stroomt. Het lichaam bestaat uit 12 belangrijke energiebanen (meridianen) en heel veel kleinere meridianen. De 12 hoofdmeridianen bevinden zich binnenin het lichaam, de andere meridianen zich bevinden op het huidoppervlak. Als een van de meridianen geblokkeerd is, dan zorgt dit ervoor dat een orgaan niet van voldoende energie wordt voorzien en uiteindelijk kan afsterven. Wanneer er dus voor kan worden gezorgd dat de energietoevoer op goed niveau blijft zullen veel ziektes worden voorkomen. De huidige medische wereld is namelijk alleen in staat om problemen te constateren waneer deze problemen zich al voordoen. Hierbij geld dus voorkomen is beter dan genezen. 

Whole Body Cryotherapie draagt hierbij aan mee op de volgende manier. Als voorbeeld is vanuit de wetenschap gebleken dat bij een kabel van 1 meter of meer, waarvan het ene uiteinde gekoeld wordt en het andere einde verhit dit zal zorgen voor een elektrische spanning in de kabel. Bij Whole Body Cryotherapie uit dit zich door het verschil van de lichaamstemperatuur van 37 graden en de huid temperatuur van -1 graden. Hierdoor ontstaat er een elektrische spanning in de meridiaan die zo sterk is dat een verstopping in de kabel wordt opgelost. Als voorbeeld is het net als het ontstaan van bliksem, door de verschillen tussen warme en koude lucht ontstaat er een elektrische spanning. De energiestromen zijn door de huidige leefstijl waarin vaak weinig wordt bewogen, slecht wordt gegeten, kort wordt geslapen en veel stress wordt ervaren flink aangetast. Doordat deze energiestromen dus minder goed werken, zal het verouderingsproces van het lichaam sneller plaatsvinden. Door het regelmatig gebruik van Whole Body Cryotherapie zullen deze energiestromen beter op orde blijven en kan het verouderingsproces worden vertraagd.

Informatie

Tot slot gebeurt er op informatie niveau in het lichaam het volgende tijdens Whole Body Cryotherapie. Vanwege de extreme kou krijgen de hersenen een signaal vanaf de zenuwen dat het lichaam in gevaar is. De hersenen reageren hierop door informatie te geven aan de belangrijkste organen van het lichaam. Het lichaam reageert hierop door alle belangrijke organen van voldoende voedingsstoffen te voorzien, zodat de kans op overleven wordt vergroot. Hierdoor worden de organen maximaal gestimuleerd om antistoffen aan te maken tegen ziektes. Als voorbeeld is er vanuit diverse onderzoeken gebleken dat Whole Body Cryotherapie een positieve bijdrage levert aan het verminderen van klachten van psoriasis. (Uitleg niveaus met dank aan Cryosaunanederland,2018)